İLK İNSAN KAFA NAKLİ BAŞARI İLE SONUÇLANDI

İLK İNSAN KAFA NAKLİ BAŞARI İLE SONUÇLANDI

İlk insan kafa nakli yapılacağı güne kadar hep gündemde idi. Birçok bilim insanı bunun gerçekleştirilemeyeceğini iddia ederken bazı bilim insanları da etik prensipler bakımından tartışıyordu. Ancak bazı yasal zorluklara rağmen operasyonun gerçekleştirileceği bildirilmiş hatta bunun için ilk belirlenen ülkeden vaz geçilerek farklı bir ülkenin rotası tutulmuştu. İşte bu aşamada geçtiğimiz günlerde gerçekleşen operasyon ile ilk insan kafa naklinin başarılı bir şekilde sonuçlandığı açıklandı.



İlk insan kafa nakli kadavra üzerinden başarılı bir şekilde sonuçlandı. İtalyan Prof. Sergio Canavero denemelerinin kadavra üzerinde başarılı olduğunu duyurdu. Operasyonun Çin’de gerçekleşmesi muhtemel olarak bakılıyor. 2015 yılında gerekli izinlerin alınması durumunda gönüllü bir bağışçı ile ilk insan kafa naklinin gerçekleştirilebileceğini savunmuştu. Canavero yaptığı son açıklamada bir kadavra üzerinden nakil denemesinin başarı ile sonuçlandığını aktardı. 18 saat süren operasyonda kafa tüm omurga, damar ve sinirler ile bedene bağlandı ve entegre oldu denildi.

dunyanin-ilk-kafa-nakli-aralik-2017de-yapilacak-Doktor-Canavero-fotografi-gelgez-728x546

Canavero geçtiğimiz aylarda bir sıçan ile fare arasında canlı durumda iken nakil gerçekleştirmişti. Farenin kafasını sıçana nakletmeyi başarmış ve operasyon sonrasında iki başlı canlı sadece 36 saat hayatta kalmıştı. Geçtiğimiz yıl ise bir maymuna başarılı bir baş nakli gerçekleştirmiş ve 20 saat boyunca hayatta kaldığını iddia etmişti.

40-milyon-dolara-mal-olacak-dunyanin-ilk-kafa-nakli-nasil-yapilacak-1481018154

Canavero daha önceleri de gerekli izinler ardından teknik destek sağlandığı takdirde canlı bedenler arasında kafa nakli olabileceğini vurgulamıştı. Bu deneme için Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastası Rus bilgisayar bilimcisi Valeri Spiridonov gönüllü olacağını belirtmişti. Ancak yasal sorunlar nedeni ile Rusya’da gerçekleştirilemeyen operasyon Çin’de daha kolay olacağı düşünülerek oraya transfer olması gündeme gelmişti. Son gerçekleştirilen deneyler itibari ile canlı ilk insan kafa naklinin de kısa zamanda Çin’de gerçekleştirileceği düşünülüyor.

Hakkında Editör

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

STAR WARS: THE LAST JEDI FEATURETTE- DROID SCHOOL VİDEOSU YAYINLANDI

STAR WARS: THE LAST JEDI FEATURETTE- DROID SCHOOL VİDEOSU YAYINLANDI Star Wars yeni filmi ile …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir