SMS 25 YAŞINA GİRDİ

SMS 25 YAŞINA GİRDİ

Bundan tam 25 yıl önce 3 Aralık 1992 yılında ilk kısa mesaj atıldı. Bir Alman-Fransız ortak yapımı olan SMS nasıl gelişti gelin bakalım. O yıllar da oldukça pahalı olan cep telefonları, kısa mesaj gönderemiyor ve alamıyorlardı.Bu nedenle ilk SMS bir cep telefonundan değil bilgisayardan gönderildi. İlk mesaj bir GSM operatörü teknisyeninin gönderdiği ”Mutlu Noeller” mesajı idi.



”Selam, birazdan döneceğim,görüşürüz” yerine ”Slm, brzdn dönücem,grşrz” şeklinde mesajlar yazmaya başlamamız kısa mesaj servisi SMS’in ortaya çıktığı günlere rastlıyor. Yani tam olarak 25 yıl öncesine kadar uzanıyor. Alman Federal Postası’ndan Friedhelm ve Fransız Telekom’dan Bernhard Ghillebaert, 1984 yılında SMS için ilk konsepti geliştirmişlerdi.Yani SMS bir Alman- Fransız ortak icadı idi. SMS kendine kartpostal ve teleks mesajlarını örnek almıştı. Tekniker bunları gördüğünde 160 karakter kısa mesajların ne kadar da pratik olduğu sonucuna vardılar. Mesaj gönderiminde karakter üst sınırı da böyle oluştu.

,jDVwzJ1L8EiiTpDkKcUSFA

Cep telefonlarının yaygınlaşması ile 90’lı yıllarda SMS patlaması meydana geldi. 1996 yılında Almanya’da yaklaşık 100 milyon SMS gönderildi. Bu sayı 2012 yılında 59 milyar idi. Almanca’da “mesaj çekmek” anlamına gelen “simsen” fiili, resmi Alman sözlüğü Duden’a da girdi.

,rM8cInX-g0GGxdIEQTbdsA

Akıllı telefonlardaki Whatsapp gibi mesajlaşma uygulamaları SMS’i başka boyutlara çıkarırken, Facebook Messenger ve Mikroblog platformu Twitter da zaman içinde SMS’in yerini aldı. İnternet teknolojisinin geliştiği zamanımıza rağmen SMS hala hayatta kalmaya devam ediyor.

Hakkında Editör

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

STAR WARS: THE LAST JEDI FEATURETTE- DROID SCHOOL VİDEOSU YAYINLANDI

STAR WARS: THE LAST JEDI FEATURETTE- DROID SCHOOL VİDEOSU YAYINLANDI Star Wars yeni filmi ile …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir