ALLI TURNAM NE GEZERSİN

ALLI TURNAM NE GEZERSİN?

Oldukça popüler bir türküdür, Allı Turnam Neşet Ertaş’tan tutun birçok sanatçı seslendirmiştir. Ancak şarkının popülerliği kadar Allı Turnalar da popüler mi sizce? Bizce evet tüm dünyanın Flamingo olarak bildiği bu kuş türünün sevenleri oldukça fazla ve sadece adına eserler veren bizler değiliz ama Anadolu toprakları için oldukça önemli bir canlı. Çünkü Tuz Gölü’nde her yıl göç için beklemeleri ve Anadolu’yu göç esnasında kullanmaları oldukça önemli. Burada kuluçkaya yatan Allı Turnalar geçmişten beri o kadar sevilmiş ki adına türküler yazılmış.

UntitleWEWEWd-1

ALLI TURNA NEDİR?

Allı Turna yani Flamingo; Flamingo (Phoenicopterus), flamingolar (Phoenicopteriformes) takımının flamingogiller (Phoenicopteridae) familyasından Phoenicopterus cinsini oluşturan 6 kuş türünün ortak adı. Pembe renkli bir su kuşudur. Ayrıca sulak,tuzlu ve nemli bölgeleri severler. Tatlı su kaynaklarında bulunan çeşitli organizma ve balıklarla beslenirler. Ülkemizde Tuz Gölü güneye göç etme noktaları ve üreme alanlarıdır. Anadolu halkı genelde renginden dolayı Allı Turna olarak isimlendirmiştir.



PEKİ ALLI TURNALARIN FARKINDA MIYIZ?

Allı Turnaların çoğu kimse için Flamingo anlamına geldiği dahi bilinmiyor. Sadece Tuz Gölü turizminde göç eden kuşlar olarak görülüyor. Ancak çevrecilerin ve akademisyenlerin araştırmalarına göre her yıl Allı Turnaların Tuz Gölüne gelme oranları azalıyor. Çünkü Tuz Gölü aşırı sanayileşme ve aşırı kazanç elde edilme uğruna yavaş yavaş yok oluyor. Tabi buna dünya genelinde gerçekleşen Küresel Isınma da eklenince Allı Turnalar veya Flamingolar gelecekte sadece türkülerde kalabilir.

USWDFRSFSDFntitled-1

ANADOLU İÇİN KORKUTUCU

Evliya Çelebinin bir zamanlar Anadolu’yu anlatırken geniş uzun ağaçlar ve çeşit türlü vahşi hayvanlarla birlikte bu canlılardan da bahsetmesi unutulmamalı. Birçok bahsedilen canlı şuan nesli tükenmiş veya tükenmek üzere eğer Allı Turnalar için herhangi bir önlem almazsak Tuz Gölü’nün sahibi olan ve Anadolu’ya has isimleri ile türkülere,hikayelere,olaylara konu olan bu canlıyı gelecek kuşaklara sadece belgesellerden gösterebileceğiz. Bu nedenle Tuz Gölü’ne sahip çıkmalı ve Allı Turnaların yaşama ortamını korumalıyız.

Hakkında Editör

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ÜRGÜP GÖREME UÇHİSAR GEZ GEZ DİYAR DİYAR

ÜRGÜP GÖREME UÇHİSAR GEZ GEZ DİYAR DİYAR İç Anadolu Bölgesi’nin önemli turistik merkezlerinden biridir Nevşehir …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir