GOOGLE AŞIK VEYSEL’İ UNUTMADI!

GOOGLE AŞIK VEYSEL’İ UNUTMADI!

Google önemli günlerde hazırladığı doodle tasarımları ile ana sayfada farkındalık yaratmaya devam ediyor. Kullanıcılarına farklı görsel,bilgi ve önemli günleri aktarma amacı ile gerçekeleştirilen doodle’larda bugün Aşık Veysel göründü. 21 Mart 1973 yılında hayatını kaybeden Veysel Şatıroğlu 123. doğum gününde Google tarafından unutulmadı.

Şuan ülkemizde Google anasayfasına ziyarette bulunan kullanıcılar Aşık Veysel için hazırlanan özel tasarım ile karşılaşıyor. Logonun yerini alan doodle’a tıklandığı zaman Aşık Veysel ile ilgili arama sonuçlarına ulaşılabiliyor.

SDSSSCFSCFS1

Aşık Veysel Şatıroğlu için özel olarak tasarlanan doodle logosunda sanatçı saz çalarken betimlenmiş. Ayrıca arka plandaki kilim desenleri de Anadolu kültürü hakkında ince detaylar veriyor.



KİMDİR AŞIK VEYSEL?

25 Ekim 1894 yılında Sivas Şarkışla’da dünyaya gelen Aşık Veysel yoksullukları ve su çiçeği hastalığı nedeni ile gözlerini 7 yaşında kaybetti. Ailesinin tarlada çalışırken sıkılmaması için aldığı saz ile günlerini geçiren Aşık Veysel geleneksel Halk Ozanlarının eserlerini çalıyor. Hem ailesine yardım ediyor hemde kaderine dert yanıyordu.1930 yılında Sivas Maarif Müdürlüğünün düzenlediği Aşıklar etkinliğinde herkes tarafından beğenilince çeşitli şehirleri gezerek Halk Ozanı eserlerini sergiledi.

SDSDSDSDSDSDSDS1

Atatürk’ün radyo da dinlemesi ve çok beğenmesi üzerine Ankara’ya davet edilse de dönemin idarecileri açısından kılık kıyafeti beğenilmediği için Atatürk ile buluşması engellendi. Bir dönem Köy Enstitülerinde saz hocalığı da yapmıştır. İlerleyen yıllarda geleneksel Halk Ozanı eserlerinden farklı olarak gizli gizli kendi eserlerini de dile getirdi.

BaşlıkSDSDSDSDSDSDSDSDsız-1

1970’lerde son Halk Ozanı olarak görüldü ve radyo da eserlerini sergileme fırsatı verildi. Hayatı boyunca lirik,köy hayatı,Anadolu,kader,toprak temalı birçok eser verdi. Hiçbir zaman zenginleşmedi sadece sanatını icra etti. 21 Mart 1973 Sivrialan Sivas’da hayata veda etti.

Hakkında Editör

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

STAR WARS: THE LAST JEDI FEATURETTE- DROID SCHOOL VİDEOSU YAYINLANDI

STAR WARS: THE LAST JEDI FEATURETTE- DROID SCHOOL VİDEOSU YAYINLANDI Star Wars yeni filmi ile …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir