8 Mayıs 2024 , Çarşamba

Amerikan Ordusu Taliban Mevzilerini Tahrip Gücü Yüksek JDAM İle Vuruyor

Amerikan ordusu Afganistan’daki Taliban güçlerinin mevzilendiği bölgeyi tahrip gücü yüksek 8 adet JDAMS bombasıyla vuruyor.
JDAM (Joint Direct Attack Munition) Boeing tarafından üretilen müşterek doğrudan taarruz mühimmatıdır. Kuyruk bölümünde bulunan INS/GPS sistemleri sayesinde uçaktan bırakıldıktan sonra hedefin belirlenen koordinatına doğru uçuşunu bağımsız olarak gerçekleştirir. Pilota, yoğun bulutlu ve sisli/dumanlı ortamlarda, düşman hava savunma sistemilerinin etkili menziline girmeden, güvenli bir mesafeden taaruz edebilme kabiliyeti kazandıran müşterek doğrudan tarruz mühimmatı JDAM, halen mevcut serbest düşüşlü mühimmatları, hedefi büyük bir doğrulukla güdümleyerek birer akıllı mühimmat haline getirmektedir. Bu işlem kuyruk bölümleri içine yerleştirilen Atalet Seyrüsefer Sistemi (INS) ve Küresel Mevki Tespit Sistemi (GPS) sayesinde başarılmaktadır.




Kalkış önçesinde uçak bilgisayarına yüklenen hedefin koordinatları gerek görüldüğü zaman uçuş mürettebatı tarafından hedefe doğru bırakılmadan kısa bir süre önce manuel olarak değiştirilebilmektedir. Eğer uçak hedefleme podu taşıyor ise podun elde ettiği koordinat bilgileri otomatik olarak uçak bilgisayarına oradan da JDAM’a yüklenebilmektedir. Çok alçak ve çok yüksek irtifalardan bırakılabilen JDAM, pilota tek geçişte bir hedefe birden fazla mühimmatla taarruz kabiliyeti sağlar.
Halen ABD Hava ve Deniz Kuvvetleri ile ilk ihracat müşterisi olan İsrail Hava Kuvetleri tarafından kullanılmakta olan JDAM güdüm kitleri aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede tarafından spar
iş edilmiştir. Mk-84 güdümsüz bombalarına takılmak üzere Türkiye’de yerel ve özgün olarak TÜBİTAK-SAGE tarafından geliştirilmiş olan Hassas Güdüm Kitleridir(kısaca HGK). Bu kitler kavramsal ve dış görünüş olarak JDAM’e benzese de JDAM’den çok farklı ve ileri özelliklere sahiptir.

Hakkında Editör

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

5 ARALIK İTİBARİ İLE PİYASAYA ÇIKAN OYUNLAR

5 ARALIK İTİBARİ İLE PİYASAYA ÇIKAN OYUNLAR Yeni yıl yaklaştıkça oyunların piyasaya çıkması biraz daha …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir