AKDENİZ’İN SİMGESİ CARETTA CARETTA

Akdeniz’in Simgesi Caretta Caretta

Ülkemiz dört mevsim yaşaması coğrafik özellikleri insanlar için bir tatil cenneti imgesi yaratıyor. İşte bu yüzden de turizm gelirleri veya turist sayısı beklendiği gibi değil. Oysaki tatil eğlence ve dinlenmenin yanında görmek,gezmek,öğrenmek ve denemektir. İşte bu yazımızda sizlere bu yaz ziyaret etmediyseniz bir sonraki tatilinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken, Akdeniz’in sembollerinden Caretta Caretta’lar hakkında bilgi vereceğiz.
caretta-caretta-nedir

Caretta Caretta

Denizlerde yaşar. Yumurtlamak haricinde karaya hiç çıkmaz. Sırt tarafı kırmızımsı kahverengi alt tarafı ise beyazımsı açık sarı renklidir. Bacakları yüzebilmesi için kürek şeklindedir.Dış kenarlarında en fazla iki tırnak bulunur. Oksijeni havadan almasına rağmen çok uzun zaman su altında kalma özelliği vardır. Yumurtlamak için karaya çıktıklarında genellikle gecedir,bir seferde yüze yakın yumurta bırakabilirler.
Ülkemizde Akdeniz Boyunca Sahillerde Yumurta Bırakırlar
caretta_carettalarin_yumurtlama_donemi_basladi_h264865_99091
Akdeniz sahillerine yayılmıştır. En önemli yumurtlama bölgesi Adana’nın Yumurtalık ilçesi ve Belek, Anamur, Köyceğiz, Dalyan sahilidir. Ana yumurtlama yerleri Zakintos Adası ve Belek’tir.Balıklar, kabuklular ve su canlıları (özellikle deniz anaları) ile beslenirler.




Yaklaşık 106 milyon yıldır nesilleri devam etmektedir. Ancak insanların çarpık yerleşmesi,denizleri kirletmesi,hayvanlara zarar vermesi sonucu nesilleri tehlikededir. Bu nedenle koruma altına alınmışlardır.
Akdeniz’den Başlayarak Ege’ye Kadar Gidin
Eğer bir daha ki tatil planınızda bu sevimli kaplumbağaları görmek ve bilgi almak ister,onların yaşantısına yardımcı olmak için bir şeyler yapmak isterseniz. Adana’dan Muğla’ya kadar belli başlı plajları gezebilir,Üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının Caretta Caretta’lar hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca bu plajlarda belediyelerin destek ve enformasyonlarına ulaşabilirsiniz.
İşte birkaç nokta;

  • Adana Yumurtalık
  • Antalya Çıralı
  • Antalya Belek
  • Mersin Anamur
  • Muğla Köyceğiz
  • Dalyan İztuzu Plajı

Hakkında Editör

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ALLI TURNAM NE GEZERSİN

ALLI TURNAM NE GEZERSİN? Oldukça popüler bir türküdür, Allı Turnam Neşet Ertaş’tan tutun birçok sanatçı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir