Zırh Delici BGM-71 TOW Füzesi

ABD tarafından geliştirilen, BGM-71 TOW füzesi SACLOS sınıfı, yarı otomatik güdümlü tanksavar füzesidir. İlk kez 1970 yılında üretilen bu BGM-71 TOW füzesi dünya çapında çok kullanılan füze sistemlerinden biri olmasıyle beraber Batı ülkeleri arasında ise en çok kullanılan füze sistemidir. Üretimi hala devam eden TOW her çeşit pasif zırhı geçebilmektedir. TOW Antitank Füzelerin başarısı içerdikleri savaş başlıkları ile olur. Çalışma sistemini kısaca özetlemek gerekirse;




Füzenin arkasında hedefe odaklanma ve ateşleme sistemiyle iletişimi sağlayan çelik bir kablo bölümü bulunur. Bu kablo sistemi toplanmış halde 20160816-zirh-delici-bgm-71-tow-fuzesi-01arkada durur ve füze ateşlendiği anda açılmaya başlar. Bu kablo sisteminin uzunluğu 3,7 km’dir ve bu uzunluk füzenin etki menzilini ifade eder. TOW füzesi hedefe vardığında yüksek delicilik özelliği sayesinde tankın bir taradından girip öbür tarafından çıkar. Tankı, içindeki mühimmatı ve tankın mürettebatını içeri girdiği anda yok eder.

Silahın Tarihi

Hughes Aircraft tarafından ilk üretilen füzeler 1970 yılında Amerikan Ordusu’na teslim edildi. BGM-71 TOW füzelerinin gelmesi üzerine o dönemde halen kullanılmakta olan M40 ve MGM-32 ENTAC sistemleri ordunun kullanımından kaldırıldı. Ayrıca helikopterlere de bu füzelerden eklendi. 1970lerden günümüze sürekli gelişen TOW füze sistemleri için yeni nesi füze çalışmalarına 2001 yılında başlandı. Günümüzde ise Hughes şirketini satın alan Raytheon firması taradından üretimine devam edilmektedir.Ayrıca birkaç TOW füzesi 2003 yılında Irak Devrik Lideri Saddam Hüseyin’in oğullarının öldürülmesinde kullanıldı.

????????????????????????????????????

Hakkında Editör

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

5 ARALIK İTİBARİ İLE PİYASAYA ÇIKAN OYUNLAR

5 ARALIK İTİBARİ İLE PİYASAYA ÇIKAN OYUNLAR Yeni yıl yaklaştıkça oyunların piyasaya çıkması biraz daha …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir