25 Nisan 2024 , Perşembe

KANİŞ KARUM

KANİŞ KARUM

Anadolu toprakları medeniyetin başlangıcından beri oldukça değerlidir. Tarım ve hayvancılığı ile su kaynaklarının bolluğu diğer bölgelere olan yakınlığı her zaman Anadolu topraklarını insanlar için kıymetli hale getirmiştir. İşte yüzlerce yıl önce Kayseri’de yaşamış tarım,hayvancılık,ticaret ve kültür olarak Anadolu’ya birçok eser bırakmış Kaniş ahalisi buna bir örnektir.



ASURLULAR TİCARET ŞEHRİ HALİNE GETİRMİŞ

M.Ö. 1950-1650 yıllarında Anadolu’ya ticaret maksadıyla gelen Assurlu tüccarlar tarafından iskân edilmiştir. Asurlular Anadolu topraklarının verimini fark edip bir ticaret kolonisi kurmuşlardır. Bu yerleşim yerinde kendileri de yıllarca yaşamış yerel halktan insanlarla evlenmiş ve ekonomik faaliyetlerine devam etmişlerdi. Kolonilerin giderek güçlenmesi ile şehir devletleri çıkmış ve yönetici sınıf meydana gelmiştir. Bu yönetici sınıf şehri büyütmüş şehir içerisinde asker,devlet memuru, köylü ve köle sınıfı oluşturarak üretimin devam etmesini sağlamışlardır. Zenginleşme saraylar,ibadethaneler ve yeni ticarethaneler yapılmasına neden olmuştur. İşte bu ticaret şehrine Karum deniyor.

KANİŞ 1

Kaniş halkı şehri iki bölüme ayırarak alt kısımı Asurlu tüccarlar ve ticarete ayırmış üst kısmı ise Kaniş seçkinlerine ve yönetici kesime göre inşa etmiştir. İlk mektuplaşmaların, ilk can ve mal güvenliği esaslarının ve ilk aldatmaların yaşandığı şehirdir Kaniş Karum. Asurlu tüccarlar ticaretle birlikte kültürlerini ve yazılarını da getirmiştir. Hatta bazı dönemlerde inançlarını bile taşımışlar ancak eşlerini Karuma getirmemişlerdir. Burada yeni evlilikler yapmışlardır. Kaniş Karum zenginleştikçe barbar toplumların da hedefi haline gelmiş önceleri asker sınıfı oluşturan Kaniş halkı zamanla veba ve barbar toplumların baskılarına dayanamayarak yok olmuşlar. Kaniş Karum yıllarca Höyük olarak toprak altında kalmış.

KARUM1

Osmanlı son dönemi ve Cumhuriyet döneminde Alman tarihçiler ve araştırmacıları ile gün yüzüne çıkarılmış. Şuan Kültür ve Turizm Bakanlığı ,Kayseri Valiliği ve Erciyes Üniversitesi Kaniş Karum bölgesinin tanıtlması için etkinlikler ve festivaller düzenliyor. Höyük ve Karum alanında açığa çıkarılan büyük dinsel ve resmi yapılar, evler, dükkanlar ve atölyelere ait mimari kalıntılar açık hava müzesi olarak sergileniyor. Sizde Kayseri’nin ticaret ile bu kadar ünlü olmasının nedenini araştırmak istiyorsanız Kayseri Kaniş Karum bölgesini ziyaret edebilir ve kültür,tarih,ticaret hakkında ilkleri öğrenebilirsiniz.

Hakkında Editör

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

STAR WARS: THE LAST JEDI FEATURETTE- DROID SCHOOL VİDEOSU YAYINLANDI

STAR WARS: THE LAST JEDI FEATURETTE- DROID SCHOOL VİDEOSU YAYINLANDI Star Wars yeni filmi ile …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir