24 Nisan 2024 , Çarşamba

DAMAL FESTİVALİ

DAMAL FESTİVALİ

Ardahan her yıl kendi kültürünü yaşatmak için gerek Ardahan’da gerekse başka illerde tanıtımlar yapıyor. Ardahan’da 17 yıldır devam eden Damal Festivali de bunlardan biri, yöreye has kıyafetler, ballar,mantılar,kaşar peynirleri tanıtılıyor. Ama bunlardan daha önemlisi her yıl 15 Haziran-5 Temmuz tarihlerinde 17.55-18.10 saatleri arasında görülen doğal Atatürk silüeti.



Yıllar önce keşfedilen ve kesinlikle insan eli değmeden gerçekleşen bu görsel şölen binlerce insanı Damal’a Ardahan’a çekiyor. Güneşin dağa vurması sonucu Atatürk’ün silüeti dağa yansıyor ve bir tablo gibi görüntü ortaya çıkıyor. Ayrıca festival sırasında yöreye has Damal Bebekleri,Ardahan’ın yemek kültürü ve kaşar peynir ile balı da tanıtılıyor.

HAVASI VE BİTKİ ÖRTÜSÜ KİRLENMEMİŞ ANADOLU TOPRAĞI

Ardahan Atatürk Silüetinin ortaya çıkışını Damal Festivali olarak kutluyor ve binlerce insanın bu tabloyu görmesi için misafir ediyor. Ancak bununla birlikte sadece yöreye has olan el yapımı ve genelde kadınların evde veya kurslarda yaptığı Damal Bebekleri’de görücüye çıkıyor. Ayrıca yine yöreye has kafkas arı ırkının üretmiş olduğu doğal bal tanıtımı da gerçekleştiriliyor. Bitki örtüsü temiz havası kirlenmemiş bu topraklarda arılar doğal bal elde ediyor. Büyükbaş hayvanlar doğal süt veriyor ve doğal sütten kaşar,kaymak vb. ürünler elde ediliyor. Birde Anadolu insanının et yeme kültürü eklenince Mantı(HINKAL) gibi birçok leziz yemek ortaya çıkıyor.

SDFSCS

ARDAHAN HALKI HERKESİ FESTİVALİNE DAVET EDİYOR

Ardahan halkı yöresel yemekleri,doğal oluşan Atatürk silüeti ve kültürü doğası ile sizleri misafir etmeye hazır.Eğer yolunuz düşerse Doğu Anadolu’nun bu temiz doğası ve temiz insanlarının olduğu bu şehre uğrayın. Hatta festivale denk getirip Damal Bebeği,Atatürk Silüeti ve Bal,Kaymak,Hınkal ile buluşursanız işte sizden şanslısı yok.

SFDSFCSFCSCF1

Hakkında Editör

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

STAR WARS: THE LAST JEDI FEATURETTE- DROID SCHOOL VİDEOSU YAYINLANDI

STAR WARS: THE LAST JEDI FEATURETTE- DROID SCHOOL VİDEOSU YAYINLANDI Star Wars yeni filmi ile …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir