25 Nisan 2024 , Perşembe

KEDİ

FELIS SILVESTRIS CATUS

Küçük,tüylü ve sevimli etobur memeli. Metropol hayatının en yakın dostlarından. Anatomik olarak güçlü,esnek bedenli,hızlı refleksli, keskin, geri çekilebilen pençeleriyle tam bir avcı ve insanların duyamadıkları ses desibellerini duyacak kadar gelişmiş canlı.





ORTADOĞU’DAN DÜNYA’YA
Bilim insanları tarafından Mezopotamya’da tarım ve yerleşik hayatın başlaması ile kedilerinde evcilleştirildiği düşünülüyor. Kedi başlangıçta evdeki istenmeyen canlıları yok etmesi için evcilleştirilmiş daha sonra farklı farklı medeniyetler de farklı amaçlarla edinilmiştir. Örneğin Antik Mısır’da tanrısal özellikler verilmiş, Yunan kültüründe farklı amaçlarla edinilmiş ve krallıklar, imparatorluklar döneminde zenginlik ve statü belirleyici bir etken olmuş. Modern hayatla birlikte en başta Ortadoğu’da kullanıldığı gibi evdeki istenmeyen canlılara karşı kullanılsa da 21. Yy’da artık bir dost ve ev sakini olarak görülmüştür. İnsanlar artık kedileri dostları olmaları için istiyorlar ve onlarla değerli vakit geçirmeye özen gösteriyorlar. Sokaklarda su ve mama köşeleri her geçen gün artıyor. Ortadoğu’dan tüm dünyaya ulaşan bu canlı artık evlerin bir sakini.

ONLARSIZ OLMUYOR
Metropol insanı kedisiz yapamıyor. Şehrin verdiği yaşam sorunları ve etkenler yüzünden insanlar hayata olumsuz bakabiliyor. Yapılan bazı araştırmalar da Avrupa ve Asya ülkelerinde hızlı gelişen şehirlerde insanlar yalnız kalmaktan kurtulmak için kendilerine kedileri dost seçiyorlar.Yine bazı araştırmalara göre canlıların sokaklarda yaşamasına dayanamayan kentlilerin oranı çok yüksek. Kısaca şunu söyleyebiliriz. İnsanlar tarihin en eski çağlarından beri kedilerle birlikte yaşamışlar zamanla bu yaşayış daha dostane ve sevgi şeklini almış. Giderek daha da artması ve sokaklarda hiçbir canlının zarar görmeden yaşamasını diliyoruz. Unutmayalım sokakta yaşayan herhangi bir canlıya kucak açarsak onlara daha yararlı oluruz.

Hakkında Editör

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

ALLI TURNAM NE GEZERSİN

ALLI TURNAM NE GEZERSİN? Oldukça popüler bir türküdür, Allı Turnam Neşet Ertaş’tan tutun birçok sanatçı …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir